Agricultura ecologica Agricultura conventionala Unelte si accesorii Utilaje Seminte Carti

De ce productia de capsuni nu este constanta?

Am o parcela de capsuni de mai multi ani dar de vreo doi ani cultura a fost bogata dar fructele din ce in ce mai mici desi soiul lor era niste capsuni mari. Nu am pus nici un fel de ingrasamant si presupun ca pamantului ii lipseste ceva substante. Elena (Dambovita)

Capsunul este o planta perena cu o durata de viata in medie de 3 pana la 5 ani. Anual el poate oferi doua pana la patru recolte insa este dovedit faptul ca mai rentabila este cultura anuala in locul celor multianuale. In acest sistem de cultura anuala, capsunul se planteaza in iunie-iulie, utilizand stoloni refrigerati (recoltati la sfarsitul verii sau toamna si pastrati la -2oC). Stolonii se mocirlesc avand grija ca mugurele central sa ramana neacoperit cu mocirla. In primavara anului urmator (mai-iunie) capsunii vor rodi abundent dupa care se impune defrisarea. Marele avantaj al stolonilor refrigerati este ca permit plantarea vara foarte devreme, cand stolonii din camp (din recolta anului respectiv) nu sunt inca suficient formati.

Greutatea medie a fructelor scade progresiv de la prima fructificare (unde aceasta este cea mai mare) pe masura ce plantele imbatranesc. Totodata pe masura ce imbatranesc plantele devin mai sensibile la atacul virozelor, bolilor si daunatorilor, iar terenul este invadat de buruieni

Desigur, in plantatiile familiale, probabil ca nu doriti sa replantati an de an capsunii, astfel incat va sfatuim ca macar la 3-4 ani, sa faceti o defrisare completa si sa reinnoiti plantutele. Inainate de plantare va recomandam sa folositi un ingrasamant cu eliberare lenta, de preferat organic (gunoi de grajd, compost, Biol 555).

De asemenea va recomandam cu caldura o carte de specialitate in care veti gasi sfaturi extrem de utile inclusiv despre cultura capsunilor: Cultura arbustilor fructiferi, Lenuta Chira, editura M.A.S.T.

In speranta ca v-am putut fi de ajutor, asteptam vesti de la dumneavoastra.

Cumparaturi

Cosul de cumparaturi este gol!

Cele mai cautate produse:Protectia Consumatorilor - ANPC
Telefonul Consumatorului: 0800 080 999